Koliko puta si čula uhoparajuću rečenicu „Ma nije to za cure!“ koja te, htjela ti to priznati ili ne, pomalo obeshrabrila? Susrećeš li se često s predrasudama baziranim isključivo na to što si ženskog spola? E, pa nećeš zadugo. Prije malo više od mjesec dana, točnije 4. svibnja, na Visokom učilištu Algebra, održana je osma po redu “ICT Supergirls” konferencija u organizaciji hrvatske travel tech kompanije Lemax. Inicijativa koja ima za cilj ohrabriti djevojke i žene u ostvarivanju karijera u ICTu i STEM djelatnostima te time potpuno ugasiti rodno stereotipne predrasude.

conference for women

Voditeljica u Lemaxu, a ujedno i organizatorica ICT Supergirls konferencije, Nataša Kapov Kostovski, zaželjela je dobrodošlicu svim posjetiteljima i najavila partnera ovogodišnjeg izdanja konferencije – Veleposlanstvo Kraljevine Švedske. Njihova veleposlanica, Diana Helen Madunic održala je kratki uvodni govor o švedskom pristupu društveno odgovornom poslovanju i važnosti rodne ravnopravnosti, s naglaskom na IT industriju.

ženska konferencija

Na tragu tematike rodne ravnopravnosti uslijedila je panel diskusija pod nazivom „Kako do karijere u IT svijetu?“. U raspravi su sudjelovale zaposlenice Lemaxa – Iva Vodopija, Ivana Dukić i Sina Šimić, koje su sve redom napravile zaokret u karijeri. Razgovor je moderirala još jedna zaposlenica Lemaxa, Ines Rudan, voditeljica marketinga. Objasnile su na koji način su savladale prepreke na putu i potvrdile kako žene itekako zaslužuju svoje mjesto u IT svijetu.

S njihovim mišljenjem se složila i Danica Kragic Jensfelt, koja se javila online iz Švedske i podijelila svoje iskustvo.

Osim upijanja iskustava kroz razna predavanja, gošće su dobile priliku za aktivacijom, tj. započinjanjem prvog koraka ka profesionalnom ostvarenju. Razgovor na temu „Kako naći IT mentora i ubrzati svoju karijeru?“ probudio je interes publike, a sve zahvaljujući Andrei Knez Karačić, Marini Grljušić i Nataši Kapov Kostovski koje su predstavile svoju „Mentoring Byte“ priču – inicijativu koja mladima pruža podršku IT mentora.

panel rasprava

Između predavanja je održan „Snack and networking time“, osmišljen kako bi se svi međusobno povezali i upoznali. U ugodnoj atmosferi i uz dobru hranu, gošće su imale priliku prići govornicama i saznati sve što ih zanima. Srednjoškolke i studentice iz raznih područja iznenadile su sve svojim interesom i zrelim mindestom.

ICT Supergirls 2022

Svoj profesionalni, ali i životni put, ispričale su Lada Vukšić iz Amplexora, Nada Kaurin Knežević iz Algebre, te profesor geografije i dobitnik svjetske nagrade za najboljeg profesora – Dejan Nemčić.

Dodatak čarobnoj girl empowering atmosferi bio je nastup ženskog zbora FERa Rezonanca koji je skladno upakirao kraj ovogodišnje priče.

zbor

Intenzivno, emotivno i motivirajuće. Energija s događaja zasigurno će ostati zapamćena još neko vrijeme, a mi se već sada veselimo organizaciji sljedeće godine.

Vjerujemo da, čitajući ovogodišnje dojmove, pomalo žališ što nam se nisi pridružio/la. Bez brige, zaprati nas na našem Facebook profilu i ostani u tijeku sa svim nadolazećim aktivnostima. Veselimo se upoznati te dogodine!